Beste CEO: hoe bereik je 100% resultaten bij thuiswerk?

door Dominique Meirlaen

Als CEO’s zijn we met een warp snelheid geprojecteerd van een wereld waarin we dagelijks onze medewerkers bezig zien en kunnen sturen en coachen, naar een wereld waarin we niet meer zien wat onze medewerkers aan het doen zijn, hoe en wanneer.

Thuiswerk voelt daarom voor CEO’s nog soms oncomfortabel en onpraktisch. We hebben in de voorbije 100 jaar medewerkers altijd rondom ons gehad, zodat ze vragen kunnen stellen en dat we ze kunnen helpen en volgen. Dat is nu weg. Medewerkers werken deeltijds of voltijds van thuis uit, nu en wellicht nog een hele tijd.

Als command & control wegvallen als manier van leiden, wat is dan het alternatief?

Organiseren vanuit waarden, strategie en doelen -hierna kortweg ‘purpose’ van de onderneming genoemd-, door het inspireren, vertrouwen geven en zelfsturend maken van medewerkers is het antwoord.

Hola: “zelfsturing” zei je?

Dat is vanuit een gedeelde purpose en een beperkt aantal concrete afspraken en vuistregels ervoor zorgen dat medewerkers effectief ‘hun plan kunnen trekken’. Medewerkers die zelfsturend werken, zelfdiscipline en verantwoordelijkheidszin hebben, dat is wat we willen bereiken.

“Maar, hoe kan dat? Wat moet ik dan doen als CEO om ze zelfsturend te krijgen?”

Om zelfsturend te worden hebben je medewerkers eerst en vooral die duidelijke purpose nodig van jou. “Wat is het verhaal, welke waarden, waarom doen we wat we doen, hoe pakken we het aan, met welke doelen,…” dat moet jij als CEO uitwerken en in de hele organisatie laten doordringen.

Het tweede wat nodig is, is dat je medewerker zichzelf herkent en toetst aan die purpose. Dit is het proces van het uitwerken van “een intern kompas”. De medewerker gaat in dit proces zijn eigen waarden, talenten en noden qua context, uitdagingen, taken en rollen veel grondiger leren kennen.

Het is die verkenning en toetsing en meteen ook het uitlijnen met de purpose van jouw onderneming dat de dagelijkse externe sturing van vroeger vervangt.

“Waar vind ik dat intern kompas dan, is dat een app’je?”

Een intern kompas voor je medewerkers is een proces dat vertrekt vanuit de analyse van wie de medewerker is en hoe hij/zij werkt en wat zij/hij nodig heeft om nog beter te kunnen werken binnen de purpose en de context van jouw onderneming.

Die analyse maakt de medewerker samen met ons in 8 uur gespreid over enkele weken. Eenmaal jouw medewerker haar/zijn intern kompas heeft uitgewerkt, is het moment rijp om dit met de leiding te delen. Van daaruit ontstaat samenwerking, transparantie en motivatie.
Wanneer jouw medewerker weet wat zij/hij wil en wat de onderneming wil, ligt de weg  helemaal open voor resultaatsgerichte samenwerking, ook als je jouw medewerker niet dagelijks ziet.

Daar gaat het om: dat het vooruit gaat en dat jij als CEO én je medewerkers zich er goed bij voelen.


My Future Works heeft in de voorbije 5 jaar
méér dan 6.000 professionals een intern kompas gegeven en is daarmee de onbetwiste leider in het zelfsturend maken van mensen.

 

Interesse? Referenties? Concreet voorstel?
Patrick Meirlaen of Elie Naudts bespreken graag met jou hoe dit in z’n werk gaat:
patrick@thefuturealliance.com – 0477 67 66 24; elie.naudts@myfutureworks.be  – 0495 16 76 89.