Het beste online interview: Check!

door Dominique Meirlaen

Hieronder een aantal tips over hoe je je het beste voorbereidt voor een online interview.

 1. Installeer en test vooraf de hard- en software: het komt weinig professioneel over als je op het moment van het gesprek zelf moeilijkheden ondervindt met beeld en geluid. Er is een zodanig grote keuze dat het aanbeveling verdient om de meest gebruikte software op je PC te installeren, zodat je aan de kandidaat enkel een link dient te sturen.
  Tip! Test dit vooraf uit met een collega of medewerker.
 2. Bereid ondersteunende documenten voor en check of ze op het (kleine) scherm goed leesbaar zijn. Het is een aanrader om ondersteunende documenten te gebruiken, op voorwaarde dat je de hoeveelheid informatie per scherm beperkt houdt. Je contact moet snel kunnen zien waarover het gaat. Dat geeft de kandidaat een zeer professionele indruk.
  Tip! Dit moet verlopen via je PC of toestel, niet door bladen voor je camera te tonen. Wel door het delen van documenten via je computerscherm. Oefen dit ook vooraf.
 3. E-Adressen vinden van de kandidaat die je gaat interviewen valt nogal eens tegen: je vindt het niet terug, het klopt niet, er zijn meerdere personen met zelfde naam….
  Tip! Zet vooraf een vergadering op in de software die je gaat gebruiken. Stuur dan een mail naar de deelnemer(s) met een link die met één click de verbinding tot stand brengt.
 4. Jij zal nooit een kandidaat ontvangen in een bezemhok op het bedrijf, neen, je wilt dat de ontvangstruimte de professionaliteit van je bedrijf weerspiegelt. Wat krijgt je kandidaat te zien als jouw achtergrond bij het gesprek? Is deze ruimte ook storingsvrij gedurende je gesprek?
  Tip! Zorg voor een sobere, nette en aansprekende achtergrond, bijvoorbeeld door je bedrijfslogo en kleuren te gebruiken.
 5. Vrij bewegen tijdens het interview: In een gesprek moet je soms een document opdiepen, even iets op de desk opnemen, je omdraaien om iets uit het boekenrek achter je te nemen: en dan valt de klank weg: vervelend.
  Tip! Gebruik een headset of Airpods om je draadloos te verbinden: werkt een stuk makkelijker en je hebt de handen steeds vrij.
 6. Tijdens het video gesprek op je PC krijg je binnenkomende gesprekken en e-mails. Ze verschijnen op het scherm naast de beelden van de kandidaat. Heel lastig om dan niet even te kijken!
  Tip! Zet je email en je telefoon in uit of stille modus, zo word je niet afgeleid.
 7. Natuurlijk weet je hoe je een interview voorbereidt bij face-to-face gesprekken: je analyseert het CV op voorhand, duidt zaken aan om verder te bevragen en je gaat kort voor het interview dit nog even overlopen voor je het gesprek instapt.
  Tip! Doe hetzelfde bij je tele-interview en plan dus ook hier 10’ voor het gesprek in om je analyse te overlopen. Ga niet ‘koud’ het gesprek in en bereid een aantal key vragen voor die je tijdens het gesprek wil stellen.
 8. Doe je een interview waarbij meerdere mensen aanwezig zijn behalve jezelf en de kandidaat, maak dan duidelijke afspraken en stel iedereen voor.
  Tip! Spreek af wie het voortouw neemt. Mute ook jezelf als je niet aan het woord bent. Op die manier voorkom je storende geluiden.
 9. De virtuele interviews laten je veel meer flexibiliteit qua timing toe. Kandidaten kunnen makkelijker afspraken maken omdat ze meer van thuis uit actief zijn en geen tijdrovende verplaatsingen moeten maken.
  Tip! Je kan gerust aan kandidaten vragen om op andere tijdstippen met elkaar te spreken, laat je gebruikelijke uren los en vraag wat haar/hem best past.
 10. Eén stap verder: de onboarding vraagt meer zorg en focus dan voorheen. In een nieuw team starten dat je nog niet ontmoet hebt of enkel via online contacten: dat is extra moeilijk om je nieuwe medewerker het informele en team aspect mist.
  Tip! Plan team- en individuele sessies die eerst ruimte geven voor kennismaking en small talk, zodat mensen elkaar ook op persoonlijk vlak leren appreciëren.