Do or don’t: Open zijn m.b.t. meerdere lopende sollicitaties?

door Dominique Meirlaen

Vaak hebben we sollicitanten die met verschillende lopende sollicitaties zitten. Een vraag die bij hen opkomt is dan vaak of ze hierover open mogen communiceren naar een potentiële werkgever toe. En indien ze dit doen, is dit dan in hun nadeel of net niet?

Hoe kan je het beste antwoorden op deze vraag? Maak van jezelf een gegeerde kandidaat met onderstaande tips.

Waarom de vraag: “Heb je nog andere lopende sollicitaties?”

Vele mensen zijn nieuwsgierig, ook werkgevers. Toch is het niet alleen hun nieuwsgierigheid waarom ze de vraag stellen. Ze hebben veelal meerdere redenen hiervoor zoals:

 1. Jouw reactie op deze vraag: Ben je van je melk en word je zenuwachtig en/of aanvallend of blijf je rustig en neem je een open houding aan? Dit kan reeds een inkijk geven in wie jij als persoon bent.
 2. Een beeld van jouw positie op de arbeidsmarkt: Hoe gewild ben jij?

Tactiek: Zelf aanhalen, een afwachtende houding aannemen of negeren?

Tips:

 1. Gooi niet je eigen ruiten in door zelf over dit onderwerp te beginnen. Dit komt niet goed over en helpt ook niet om een hoger salaris te bemachtigen.
 2. Vermeld dit enkel indien de werkgever of het selectiekantoor dit vraagt.
 3. Ga niet te veel in detail. Je hoeft niet te zeggen bij welke bedrijven dit is. Het vermelden van een sector en/of functie is meestal voldoende. Met de rest hebben ze geen zaken.

Invloed van je antwoord op je kansen

Indien je nog andere lopende sollicitaties hebt, kan dit een invloed hebben op de positieve afloop van je sollicitatiegesprek. Denk dus goed na over wat je zegt en de manier waarop je het brengt.

Antwoord “Ja, ik heb nog andere lopende sollicitaties.”

2 mogelijkheden:

 1. Teken voor de werkgever dat je goed in de markt ligt. Dit gezien er meerdere bedrijven in jouw profiel geïnteresseerd zijn. Dit kan als positief effect hebben dat de werkgever het sollicitatieproces zal versnellen als ze in jou de juiste kandidaat zien. Dit teneinde jou niet kwijt te spelen aan andere bedrijven.
 2. Het tegenovergestelde van hierboven. De werkgever kan je zien als iemand die niet weet wat hij wil. Beste hierbij is om dit positief om te buigen en te stellen dat je jouw kansen wil maximaliseren. Je weet dat de job bij jouw past, maar dat ook de klik met het bedrijf en de mensen voor jou belangrijk is, vandaar dat je verschillende opties bekijkt.

Antwoord “Neen, enkel gesolliciteerd voor deze vacature.”

Mogelijke interpretaties van de werkgever:

 1. Je ligt niet goed in de markt of je bent kieskeurig.
 2. Je wil heel graag voor dit bedrijf komen werken. Dit is dan ook het gene wat je in de kijker moet zetten. Je wil namelijk volledig gaan voor jouw sollicitatie en zet hiervoor alles op alles. Dit gezien de zeer goede match met de functie.

Er is geen juist antwoord, wel een juiste keuze!

Wees eerlijk, ongeacht of je nu ja of nee antwoordt op de vraag of je nog andere lopende sollicitaties hebt. Die ja of neen speelt op zich geen rol. Wat wel van belang is is de verduidelijking van je antwoord. Zorg ervoor dat je dit gebruikt om je te onderscheiden van de andere kandidaten en dit op een positieve manier.

Waarom wij als headhunter deze vraag stellen:

Wij stellen als headhunter deze vraag omdat het voor ons belangrijk is omwille van onderstaande redenen:

 1. Om te weten hoeveel tijdsdruk erop zit.
 2. Om verrassingen te vermijden als je als kandidaat naar een klant wordt gestuurd en dan blijkt dat je intussen reeds elders getekend hebt.
 3. Om de klant te informeren dat je als kandidaat met meerdere procedures bezig bent en de klant zich ervan bewust moet zijn dat hij/zij niet de enige ‘aanbidder’ is.

Wees dus eerlijk en ga voor je talent, zoek de match met het bedrijf enne…. Veel succes!

“I can start Monday – but I’ll need to leave early. I have another job interview that day at 3:15.”