De toekomst van leiderschap: Menselijkheid!

door Dominique Meirlaen

Het belang van menselijke leiderschapsvaardigheden in dit digitale tijdsperk. Sommigen zullen zich misschien afvragen of er iets veranderd is. Wel, leiderschap is in onze moderne maatschappij geëvolueerd. Gelukkig maar! Weg met hiërarchie, jaarlijkse functioneringsgesprekken en andere verouderde beleidsmaatregelen. In deze moderne tijden moeten we het hebben van snelheid en aanpasbaarheid. Leiders struikelen daarom vaak indien:

  • Ze moeite hebben met transities en veranderingen binnen het team.
  • Een inconsistent personeelsbeleid voeren.
  • Gebrekkig communiceren en weinig erkenning geven.

Welke aanbevelingen we kunnen doen voor leiders in deze moderne tijden:

  1. Wees zorgzaam en communicatief

Mensen reageren goed op aanmoedigingen. Sterke en van langs twee kanten komende communicatie en luister skills zijn essentieel.

  1. Heb inzicht in anderen

Weet hoe medewerkers zich voelen. Wat stresseert hen? Wat maakt hen gelukkig? Wanneer ondervinden ze spanningen?

  1. Leef je in en steun collega’s

Probeer te begrijpen waar anderen doorheen gaan. Vraag hen wat ze nodig hebben. Biedt  ondersteuning. Belangrijk voor leiders is het promoten van een omgeving waar dit type van teambonding en communicatie aangemoedigd en gewaardeerd wordt.

  1. Denk kritisch

De bedrijfswereld is veelal complex met verschillende gezichtspunten en veel verschillende oplossingen. Om hier goed mee om te kunnen is het belangrijk om in paralellen te denken en te multitasken. Dit gezien de veelheid aan data en snelheid waarmee alles vooruit gaat.

  1. Effectief leiderschap in een tijd van ontwrichting

Is het geslacht van de leider gerelateerd aan team cohesie, coöperatief leren en participatieve communicatie?

Veelal zien we dat teams die geleid worden door vrouwen vaak beter scoren op deze elementen. Zeker als we kijken naar de snelheid waarmee het moderne bedrijfsleven vooruit gaat.

Als we kijken naar het traditionele leiderschapsmodel, zien we dat dit meestal leidt tot een gevoel van competitie of zelfs afkeer tussen groepen.

Door juist de nadruk te leggen op relaties en communicatie, werkt iedereen in de organisatie – en dus niet alleen het departement –  beter naar een gemeenschappelijk doel toe.

Teams moeten meer smeedbaar en aanpasbaar worden. Dit eerder dan te worden geleid door een strikte set aan instructies en workflows. Deze verhoogde flexibiliteit gaat gepaard met een hoger niveau van creativiteit, innovatie en de mogelijkheid om zich snel te kunnen aanpassen.

  1. De menselijke factor

Het vrouwelijke brein is beter in het aanvoelen van wat er rond hen gebeurd, multitasking en verbale communicatie. Gelukkig hangen veel van die zaken ook samen met cultuur. Wat inhoudt dat zowel mannen als vrouwen culturele biases kunnen ontleren. Bijgevolg kunnen ze evolueren naar een harmonieuze kijk op leiderschap in deze moderne tijden.

Een leider in de 21ste eeuw combineert communicatie, multitasking en inclusie. Een must indien je zaken wil doen.

Conclusie: toekomstig leiderschap is niet echt mannelijk of vrouwelijk, het is menselijk!

Door te werken naar een leiderschapscultuur van menselijkheid, werken organisaties gewoon beter.