Waarom het kennen van je passies en talenten zo belangrijk is als sollicitant

door Dominique Meirlaen

De dag van vandaag zien we meer en meer bedrijven die naar competenties, passies en talenten kijken. En gelukkig maar. Gezien de pensioenleeftijd steeds meer opschuift lijkt het mij ook aangenamer om een job te kunnen uitvoeren die aansluit bij wie je bent en wat je drijft.

Als sollicitant is het daarom belangrijk om je passies en talenten te kennen. Dit kan via online tests, loopbaan coaching of soms ook tijdens het rekruteringsproces zelf. Daarnaast zijn flexibiliteit en leergierigheid zeer belangrijke kwaliteiten. Vermeld tevens ook relevante hobby’s en persoonlijkheidseigenschappen. Deze eerste kunnen namelijk een meerwaarde betekenen gezien ze vaak verwijzen naar bv. teamspirit, competitiegeest, leiderschapskwaliteiten enz.  Het is dus belangrijk om alle zaken op je cv te vermelden die een meerwaarde kunnen hebben.

Indien je toch niet weerhouden zou zijn, vraag dan zeker feedback! Dit toont aan dat je wil bijleren en aan jezelf werken. Always remember: you either win or you learn!

En wat als je een contractvoorstel krijgt?

Ik zou zeggen, teken niet te snel. Heb je je voldoende geïnformeerd over het bedrijf zelf en het takenpakket? Wat je nog kan doen is het volgende: Kom te vroeg op je sollicitatiegesprek en observeer. Lopen de werknemers er gelukkig bij? Lijken ze jou gestresseerd? Spreekt hun kledingstijl jou aan of komt het voor jou te stijf over? Dit zijn allemaal zaken die veel zeggen over hoe het er in een bepaald bedrijf aan toe gaat. Indien het mogelijk is kan je steeds ook eens vragen om kennis te maken met je toekomstige collega’s. Dit kan jou ook al een goed idee geven of er al dan niet een klik zal zijn. We spenderen tenslotte het grootste gedeelte van onze dag op het werk, dus als het gezelschap fijn is, des te beter!

En vergeet niet te kijken naar de cultuur en waarden van het bedrijf. Sluiten deze ook aan bij de jouwe? Een goede match is essentieel als je het mij vraagt. Anders is het moeilijk vol te houden.

Als The Future Alliance besteden we hier de nodige aandacht aan. Wij willen gaan voor een goede fit waarbij zowel de klant als de kandidaat gelukkig zijn.

Voor al onze vacatures, surf naar: www.thefuturealliance.com

Voor mensen die meer inzicht willen krijgen in hun sterktes en hoe ze die kunnen inzetten, kunnen steeds vrijblijvend met mij contact opnemen voor loopbaancoaching: dominique@myfutureworks.be of op 0477/65.85.56