Welke voordelen biedt vrijwillig outplacement voor de werkgever?

door Dominique Meirlaen

Ben je als werkgever genoodzaakt om enkele werknemers te ontslaan? Weet dat je in sommige gevallen verplicht bent om de getroffen werknemers outplacement begeleiding aan te bieden. Ook in het geval dat het niet verplicht is, kan het je als werkgever een voordeel opleveren om toch outplacement begeleiding aan te bieden.

Wanneer ben je als werkgever verplicht om outplacement begeleiding aan te bieden?

Door het aanbieden van outplacement begeleiding ondersteun je de ontslagen werknemer in zijn of haar zoektocht naar een nieuwe passende job. Outplacement begeleiding omvat verscheidene begeleidende diensten en adviezen die aangeboden worden door een dienstverlener. Deze kunnen zowel individueel als in groep verleend worden. Het doel van de outplacement begeleiding is om de werknemer zo snel mogelijk in staat te stellen een nieuwe passende job te vinden of als zelfstandige aan de slag te gaan.

Er bestaan 4 verschillende types van verplicht outplacement:

  1. Algemene regeling
  2. Bijzondere regeling
  3. Regeling in het geval van collectief ontslag of herstructurering
  4. Specifieke regeling omwille van medische overmacht

Bied je voor bovenstaande gevallen toch geen outplacement aan, dan kan de ontslagen werknemer jou in gebreke stellen. Omgekeerd zal ook een werknemer die niet in gaat op de outplacement begeleiding, zijn of haar uitkering verliezen.

Welke voordelen biedt het aanbieden van een vrijwillig outplacement?

Onderstaande voordelen zijn er voor beide partijen:

  1. Outplacementbegeleiding geeft richting

Dankzij outplacement kunnen werkgever en werknemer hun relatie in schoonheid afsluiten, en dat terwijl er nieuwe deuren geopend worden. Laat ook je eigen deur op een kier staan: wie weet mag je je ex-werknemer in betere tijden weer tot je organisatie verwelkomen?

  1. Je bespaart er kosten mee

Als je kan kiezen tussen een handenvol juridische kosten in het geval een misnoegde ex-werknemer die absoluut zijn of haar gelijk wil halen voor de arbeidsrechtbank, of het aanbieden van outplacementbegeleiding met sterke vooruitzichten op een nieuwe job, welke optie zou je dan kiezen? Toon je goede wil door outplacementbegeleiding vrijwillig aan te bieden. Wedden dat je ontslagen werknemer meteen toezegt? Zo voorkom je dat een ontslag uitmondt in een conflictueus proces.

  1. Het versterkt je employer brand

Tot slot is het aanbieden van vrijwillig outplacement ook goed voor je werkgeversmerk. Via outplacement toon je je betrokkenheid, en profileer je jezelf als een menselijk werkgever. Ondanks het ontslag zal je ex-werknemer een positief beeld van je organisatie krijgen of behouden, en zal hij of zij jou in een positief daglicht stellen.

Wil je graag meer info? Aarzel niet om contact op te nemen: dominique@thefuturealliance.com